Kulinarne uroki Toskanii

13 października w Centrum Kultury odbyło się spotkanie z autorką książki pt. „Smaki Toskanii – przepisy kulinarne pełne słońca i miłości”. Aleksandra Seghi pochodzi z Brwinowa, ale mieszka we Włoszech – 30 km od Florencji. Autorka opowiadała o wielu ciekawostkach dotyczących Toskanii, ubarwiając je pokazem zdjęć.
–  We Włoszech przywiązuje się dużą wagę do świeżych warzyw. Ja np. należę do Grupy Bezpośredniego Zakupu, która zrzesza 100 rodzin kupujących produkty prosto od rolnika. Charakterystycznymi warzywami kuchni toskańskiej są karczochy, szparagi, fenkuły, bakłażany, cukinie i jadalne kasztany, które są sprzedawane w workach, tak jak w Polsce ziemniaki – mówiła Aleksandra Seghi.
Dodatkowym atutem książki, oprócz ponad 60 oryginalnych przepisów, są bogato ilustrowane potrawy.


<< Wróć do strony głównej Zobacz Lista artukułów >>

Komentarze:
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy!
Dodaj swój komentarz
Nick: Email:
Twój komentarz pojawi się dopiero po zatwierdzeniu przez administratora.

Ostatnio wydana gazeta:

W Bogorii nr 234 piszemy o dziesięcioleciu Szpitala Zachodniego w Grodzisku, finale akcji pomocy dla Kingi Przybyło, dodatkowo w numerze wywiady z burmistrzem Grzegorzem Benedykcińskim, Jackiem Fedorowiczem i Bastkiem Riedlem, relacja z „Fetting Festiwal” w Baranowie i inne ważne i ciekawe...

Reklama:

Nasi partnerzy:

Informator miejski: Pokaż wszystkie...

Urząd Miasta w Grodzisku Mazowieckim

ul. Kościuszki 32A, 05-825 Grodzisk Mazowiecki

Tel: 0-22 755-55-34 | Fax: 0-22 755-53-27
urzad@grodzisk.pl; www.grodzisk.pl